2010. február 27., szombat

Ausztráila Fővárosa


Canberra



Canberra
Canberra locator-MJC.png
Közigazgatás
Ország Ausztrália Ausztrália
Alapítás éve 1913
Népesség
Teljes népesség 345 257 fő (2008. június 30.)

Canberra Ausztrália fővárosa.


Fekvése

Az ausztrál kontinens délkeleti részén fekszik,550-600 méter tengerszint feletti magasságban, a Nagy-Vízválasztó-hegységnek a szárazföld belseje felé leereszkedő dimbes-dombos lankáin.



Földrajza

Bár Canberra nem a tenger közelében, hanem attól 120 km távolságra fekszik, annak éghajlati hatása mégis érezhető. Hosszabb aszályos időszakok sem télen, sem nyáron nem fordulnak elő: a csapadék sokévi átlaga 632 mm. A város vízellátását is könnyen meg lehetett oldani a közeli hegyvidék folyóiból.

A főváros, Canberra évi középhőmérséklete 13, 4 Celsius-fok. A nyár melege januárban a nálunk megszokott mértéket, a 21 Celsius-fokos átlagot közelíti meg. A leghidegebb hónap a július, melynek középhőmérséklete 6 Celsius-fok, mely a magyar márciushoz hasonló.

A főváros környéki dombvidék természetes növénytakaróját kövérfüvű szavannaeukaliptuszligetekkel tarkítva. alkotja,



Történelme



Canberra története 1900-ban kezdődött, ekkor írta alá a határozatot Viktória királynő a déli kontinens hat kolóniájának államszövetségben való egyesítéséről. Az új alkotmány kimondta, hogy Melbourne és Sydney; a két egymással vetélkedő nagyváros helyett új nemzeti fővárost kell alapítani olyan területen, amelyik egyik szövetségi állam területéhez sem tartozik. Hosszú viták után végül 1909-ben Új-Dél-Wales kormánya bocsátott 2400 négyzetkilométeres területet a szövetségi kormány rendelkezésére városépítés céljaira. Az építészeti tervek elkészítésére kiírt nemzetközi pályázat győztese Walter B. Griffin fiatal chicagói építész lett, akit meghívtak Ausztráliába, hogy irányítsa a tervének kivitelezését. 1913. március 12-én a Champ-dombon ünnepélyesen elhelyezték az új város alapkövét, és ezzel kezdetét vette az építkezés. Az első világháború, majd a gazdasági válság miatta az építkezés lassú ütemben haladt.



,Blundell háza, ami 1860 körül épült az egyik utolsó még álló épület, ami az eredeti település helyén állt a város alapítása előtt




A régi, 1930-as években épült országház mögött magasodik az új, ami 1988-ben épült. Előttük látható az ún. Államszövetség rakpart (Commonwealth Place), ahol láthatóak a világ zászlai, valamint a jobb oldalon az országos tudományos múzeum, a Questacon található.

Ausztrália és Óceánia fővárosai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése