2010. február 26., péntek

Sydney



Sydney Ausztrália legnagyobb városa, Új-Dél-Wales állam fővárosa a Csendes-óceán partján fekszik. Nyugatról a Kék hegyek (Blue Mountains) nevű, rendkívül dús erdőkkel borított, kanyonokkal szabdalt hegység határolja. Tengerpartja helyenként 50-60 méter magas függőleges sziklafal, máshol szörfözésre alkalmas homokos tengerpartok találhatók. Elhelyezkedése, klímája, domborzata, parkjai és óriási kertvárosai miatt a világ legszebb metropoliszai között tartják számon.


Geográfia

Sydney két óriási öbölre épült, melyek a hajók számára a szárazföldbe benyúló, tagolt partvidék miatt kitűnő kikötési lehetőséget biztosítottak. Ez a tagolt, dombokkal borított öböl ma luxusházakból álló kertvárosokkal van körbevéve, és rengeteg jachtnak biztosítanak kikötőt. A Sydney harbor a világ legnagyobb természetes kikötője.

Sydney területén több mint 70 strand jellegű tengerpart (beach) található, melyek közül a leghíresebb a szörfözők kedvence, a Bondi Beach. Ugyancsak említést érdemel a város északi részén, Manly-félszigeten található Manly Beach.

Nyugaton a város határai gyakorlatilag a Kék hegyekig nyúlnak, mely a sydneyi lakosok kedvenc kirándulóhelye, a híres Három nővér sziklaformációjával, a világ legmeredekebb vasútjával és számtalan, esetenként több száz méter magas vízesésével. A Kék hegyek annyira nehezen járható terep a sok kanyonja, függőleges sziklafalai és sűrű növényzete miatt, hogy sokáig nem is vezetett át út rajta, a mögötte elterülő területek gyakorlatilag el voltak zárva a világtól.



Közlekedés



Városi egysínű vasút

Sydney tömegközlekedése viszonylag jó, a város zónákra van osztva, ahol egyes zónákra, vagy több zónára egyidejűleg lehet jegyet váltani. Sydney azon kevés városok közé tartozik, ahol a városon belüli hajóközlekedés fontos eleme a tömegközlekedésnek, a Circular Quay-ről gyakran induló hajókkal nem egyszer gyorsabban célba lehet éri, mint szárazföldön. Nagyobb távolságok megtételére a helyi érdekeltségű vasút is használható, mely a belváros toronyházai alatt metróként közlekedik.



Látnivalók



Sydney legfőbb nevezetességei az Operaház és a Harbour Bridge (Kikötő hid), mely déli pilléreinek tetején kilátó található. Nevezetes még a Royal botanic gardenDarling Harbor és a Center Point Tower kilátó. A környező hegyek is számos látnivalót rejtenek. A városi és környéki strandok közül a legismertebb a Bondi Beach. (Királyi botanikus kert), a

Egy panorámakép a Sydney-öbölről. Balra az Operaház, középen az üzleti negyed, jobbra a Sydney Harbour Bridge
Az Operaház pálmafák között

Éghajlat



Sydney éghajlata óceáni-szubtrópusi. A legmelegebb hónap a január, amikor a napi átlaghőmérséklet 18.6-25.8 °C között van, és amelyik hónapban átlagosan 14,6 napon át haladja meg a hőmérséklet a 30 °C-ot. A tél enyhe, a hőmérséklet csak nagyon ritkán csökken 5 °C alá. Sydneyben az 1830-as években esett legutóbb hó. A város mentes az időjárási szélsőségektől, nem jellemzőek a tornádók, vagy földrengések. Ugyanakkor a meleg, száraz nyarak során, különösen januárban és februárban a bozóttüzek gyakoriak, melyek igen gyakran elérik a város külterületeit is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése