2010. február 28., vasárnap

Tasmania


Tasmania címere


Tasmania elhelyezkedése


Tasmania (közelítő ejtése tazmánia, a magyarban meghonosodott ejtése tasmánia) Ausztráliához tartozó sziget, amelyet Ausztráliától (délkeleten) a kb. 250 km széles Bass-szoros választ el. Tasmaniát a Déli-óceán és a Tasman-tenger övezi, és több apró sziget veszi körül. Tasmania Ausztrália legkisebb területű szövetségi állama. Népessége 484 700 fő (2005. március, ABS), területe 68 332 km². Területének 40%-a védettség alatt áll és a világörökség része.


Élővilág, természetvédelem




Az erszényes vagy más néven tasmán ördög, tasmaniai ördög (Sarcophilus harrisii)

Növényzet

A sziget nagy részét mérsékelt égövi esőerdő borítja, igen magas a bennszülött nyitvatermők fajszáma.

Állatvilág

Az erszényes emlősök a jellemzőek, pl. a kacsacsőrű emlős, a tasmán ördög és a kihalt erszényes farkas.

Természetvédelem

A szigeten több nemzeti park található, amelyeket együttesen Nyugat-tasmaniai Nemzeti Parknak neveznek és a világörökség része.


Történelem



Abel Janszoon Tasman a Holland Kelet-indiai Társaság felfedezője 1642. november 24-én pillantotta meg Tasmania nyugati partját, amelyet Anthony Van Diemen, Holland Kelet-India főkormányzója után Van Diemen földnek nevezett el. A szigetet körbehajózta, az időjárás azonban kikötésre alkalmatlannak bizonyult. Végül azonban december 3-án a zászlókitűzéssel hivatalosan is birtokba vette a területet.

A sziget fővárosa Hobart, amelyet 1804-ben alapítottak, és Ausztrália második legrégebbi városa. A Derwent-folyó két partján terül el. Más nagyobb városai: Launceston északon, Devonport és Burnie északnyugaton. A Déli-sarkkörMacquarie-sziget szintén a tasmaniai közigazgatás alá tartozik. közelében fekvő (szubantarktikus)

Tasmania változatos tájaival és természeti szépségével igen népszerű turisztikaiNagy-BritanniaAusztrália egyik legnyugodtabb állama. célpont. A sziget nyugati harmada észak–déli irányban szinte érintetlen ősvadon, rohanó folyókkal, nagy hegyekkel és helyenként áthatolhatatlan erdőséggel. Tasmania közepe síkságra emlékeztet, a keleti partja pedig inkább strandoló embereknek való. Annak ellenére, hogy a szigeten hajdan fegyenctelepeket tartott fenn a száműzött bűnözők számára, Tasmania ma


Közigazgatási felosztás

Tasmania cadastral divisions.png

Oktatás

A szigeten egy egyetem található.

Magyar vonatkozású emlékhelyek, nevezetességek




  • Hobart belvárosában a Murray és a Tasma utcák kereszteződésénél, egy csendes ligetes parkban áll az 1956-os forradalom és szabadságharc gránit emlékköve, melyet a tasmaniai magyarság állított. A március 15-ei megemlékezéseknek is méltó színhelyévé vált.
  • A belvárosi zsinagóga, mely a National Heritage (Nemzeti Örökség) elismerését is megkapta, egy kivándorolt magyarhoz is köthető. 1834-ben a magyarországi születésű Friedman Izsák, Londonból Hobarton keresztül hajózott Sydneybe. Ő volt az első magyar, akiről feljegyezték, hogy Ausztráliába, Tasmaniába települt. Kereskedelemmel foglalkozott, Hobartban telepedett le végleg, és az első ausztráliai zsinagógát tervező és felépítő bizottság alapító tagja és anyagi támogatója volt.
  • International Wall of Friendship. A belvárosi süllyesztett emlékkertben, a Nemzetek Közötti Barátság Falán a helyi magyarság 1987-ben helyezett el egy márvány emléktáblát. A falba illesztett, koronás címerrel díszített plakett a kicsi tasmaniai magyar közösség minden tagja számára a barátság megőrzésének jelképét jelenti. 188 Collins Street, Hobart.
  • Kabay János magyar természettudós emlékműve, a sziget északi részén, Devonport városában. A vegyész, majd nagyiparos részt vett az egészségügyi használatra alkalmas morfiumszármazékok mákból való előállításának kidolgozásában. A tasmaniai máktermelők és a mákfeldolgozó nagyiparosok állították hálából a modern emlékművet Kabay János emlékére. Cim: Victoria Parade, Poppy Sculpture Memorial.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése