2010. február 26., péntek

Melbourne



Melbourne Ausztrália egyik legnagyobb városa, Victoria állam fővárosa.


Története



Melbourne2.jpg

A város alapítója egy valamikori fegyenc fia, aki a régi fegyenctelep helyén egy új várost akart építeni – sikerült neki. Melbourne gyors fejlődéséhez az is hozzájárult, hogy Victoria aranymezőire csak úgy tódultak az 50-es években a gazdagságra vágyók. Az aranyláz és a letelepedők eredményezték végül a gazdaság fellendülését is. A 19. század végére pedig Melbourne lett Ausztrália ipari és pénzügyi fővárosa.

1835-ben a város neve: Port Phillip.

1851-ben a város Új-Dél-Wales fővárosa lesz, és megérkezik az első nem elítélt család is a városba.

1913-ban Canberra lesz a szövetségi főváros. A kormány még 1927-ig a városban marad.

1956-ban itt rendezték meg a nyári olimpiát.



Melbourne.jpg

Városrészek


A város 4 részre bontható. Üzleti központja a Collins street, itt találhatók a bevásárlóközpontok, keletre a parlamenti negyed, déli részen a művészek „otthona”, illetve a Swanston Street negyed, ahol a városháza, és más jelentős középület található. Innen a gépjárműforgalom is ki van tiltva. Mindezt igazán széppé a sok park és kert teszi, amelyek jelentős területeket foglalnak el a város központjában is.


Közlekedés

Melbourne azon kevés ausztrál nagyvárosok közé tartozik, amely a kiépített tömegközlekedési eszközei mellett megengedheti magának az autós közlekedést is. Széles autóutak, modern autópályák teszik lehetővé a zavartalan gépjárműforgalmat. A város központjából az ország minden irányába indulnak főutak. Melbourne külső negyedeit a Hume, a Princess Hwy, valamint az ezeket összekötő Western Ring Road szeli át. Mivel a város alapvetően sík területen helyezkedik el, így a kerékpár kiváló közlekedési eszköznek számít.


Képzés

  • A Melbourne-i egyetemet 1853-ban kezték el építeni.
  • A La Trobe egyetemet 1964-ben nyitották meg Bundooraban.
  • A Monash egyetemet Claytonban 1958-ban hozták létre.

Szórakozás



A város egész évben kínál kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz különböző programokat. Melbourne Ausztrália művészeti központja, itt tartják a Nemzetközi Művészeti fesztivált és a Moombát is. Az állam színházi társulatainak otthona, a 'Victoria Arts Centre, a Melbourne Concert Hallban található. Rendszeresen tartanak szabadtéri előadásokat is a nagyobb kertekben, parkokban, amelyek időpontjait sok esetben a naplemente idejére teszik. A város műsorfüzete az AGE, ami hetente jelenik meg, részletes információval látja el a tájékozódni vágyó olvasót a heti programokból.


Vásárlás



Betekintés a Központi Üzleti Negyedbe, valóságos kánaán azok számára,akik vásárolni szeretnének. Itt megtalálhatók a város legjobb árkádjai és malljai. Ezek közül kiemelten jó a Bourke Street Mall, a Myer Melbourne, a Daimaru vagy a David Jones. Úgy a belvárosban, mint a külsőbb kerületekben kiépültek a bevásárlóutcák, ahol szintén bármit megtalál a vásárló. Speciális árukészletért a High Street régiségboltjaiba, vagy a Galleria Shopping Plazába érdemes benézni, a kínai árucikkeket a Victoria Streeten tudjuk beszerezni, míg a zsidó ételkülönlegességeknek, csemegéknek a Carlisle Street ad otthont. Melbourne-ben számtalan piac működik, amik közül talán kiemelhető a Camberwell negyedben található "alig" használtcikk piac.


Gazdaság

A városban hajógyártás folyik a Port Phillip-öbölben. Elektronikai eszközöket, textiliákat, papírt, ruhákat is készítenek.


Látnivalók



  • Rialto Towers, a déli félteke legmagasabb irodaépülete
  • Australian Gallery of Sport and Museum, kiállítás az összes sportág történelmi múltjáról
  • Melbourne Cricket Ground, az ország első számú sportstadionja, illetve kulturális jelképe.
  • Royal Botanic Gardens
  • Kings Domainről, hatalmas kiépített parkterület, (valamikor mocsár volt a helyén) itt található Victoria állam kormányzójának az épülete is.
  • Rippon Lea kastély

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése