2010. február 27., szombat

Perth


Perth
Közigazgatás
Ország Ausztrália Ausztrália
Állam Nyugat-Ausztrália
Rang város
Alapítás éve 1829
Polgármester Dr. Peter Nattrass
Népesség
Teljes népesség 1 477 815 fő [1] +/-
Népsűrűség 574,4 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 5 386 km²
Időzóna AWST (UTC)
+8 (UTC)

Perth Nyugat-Ausztrália legnépesebb városa, egyben Ausztrália negyedik legnagyobb városa. Lakosainak száma, a külvárosaival együtt, 2004-ben 1,5 millió volt.


Fekvése

Perth Nyugat-Ausztráliában, a Swan folyó partján fekszik, a folyó az itt őshonos fekete hattyúkról kapta a nevét. A nagyváros észak-déli irányú kiterjedése eléri a 125 km-t, míg kelet-nyugati irányban a tengerparttól 50 km. A város általában sík, enyhén dombos vidéken terül el, nyugaton a tengerpart, keleten alacsony rézsű, az úgynevezett Darling Scarp határolja. Földje mélyen nyugvó alapkőzetre rárakódott homokos talaj.

  • A város központja a Swan folyó északi partján fekszik és három részre oszlik. Az üzleti negyed a folyóhoz közel terül el, ez a város történelmi része. Itt áll a kormányzói palota és a parlament épülete.
  • A kereskedelmi negyedben helyezkednek el a nagy bevásárlóközpontok, nagy gyűlések és nyilvános események színhelye. Számos pénzintézet székháza is itt található.
  • A város harmadik része a szórakoztató és kulturális intézmények központja. Itt található a Nyugat-Ausztráliai Múzeum, a Művészeti Galéria és a könyvtár épülete.

Nevének eredete



A Perth nevet James Stirling ausztrál kormányzó választotta. Stirling ezzel Sir George Murray gyarmati ügyekért felelős miniszter kívánságát teljesítette, akinek az angliai Perthshire volt a szülőhelye és a brit parlamentben is ezt a területet képviselte.


Története



A várost 1829-ben alapították és mint Swan River kolónia székvárosa a kontinens nyugati harmadában ez volt az első európaiak által alapított település. 1850-ben Ausztrália nyugati részéhez hasonlóan fegyenctelep lett, ahol olcsó munkaerőhöz lehetett jutni. Az 1900. évi népszavazás után 1901-ben Nyugat-Ausztrália a kolóniák közük utolsóként csatlakozott az ausztrál szövetségi államhoz. A csatlakozás egyik feltétele volt a keleti államokból Perthbe menő vasútvonal megépítése. A város fejlődéséhez nagyban hozzájárult a bányászat fejlődése, különösen az arany, a vas, a nikkel és az alumínium termelésé. Nyugat-Ausztrália ugyanakkor gazdag készleteinek eredményeként a világ gyémánttermelésének egyharmadát is adta.


Nevezetességei



  • A város régi vonzereje a napsütött tengerparti strandok láncolata. Perthben sokszor hónapok telnek el eső nélkül és a strandok végighúzódnak a város és környékének hosszú tengerpartján.
  • A Kings Park Perth botanikus kertje, több mint négy hektáron terül el. Területe nagyobb, mint a New York-i Central Park. Tavasszal a Kings Park virágba borul és a szebbnél szebb virágok pompája nagy turistalátványosság.
  • Perth állatkertje a Swan-folyó túloldalán található, benne a kontinens különleges állatfajai láthatók.
  • A Swan Bells, egy harangtorony a Swan folyó partján. Az épületegyüttes egy hajót formáz. A torony harangjai a St. Martin in the Fields templomból valók és az Egyesült Királyság ajándékai Ausztrália gyarmatosításának 200. évfordulója alkalmából.
A kormányzói palota


  • A perth-i Konferencia és Kiállítási Központ épületét 2004 szeptembérben nyitották meg, tanácskozóterme 2500 küldött befogadására alkalmas.
  • A pénzverde egyike az ország két, még működő pénzverdéjének, üzletében különleges arany-, és ezüstérmék, aranyrudak, ékszerek vásárolhatók.
  • A Perth körüli szigetek közül különösen a Rottnest-sziget kedvelt turistacélpont. A szigetek általában védett természetvédelmi területek, ahova csak külön engedéllyel lehet belépni. A város és a szigetek közötti mélyvizű hajózási csatorna hajóversenyek színhelye.
  • A Swan folyó torkolatánál fekvő Fremantle történelmi belvárosa is számos számos látnivalót kínál. Itt van a Nyugat-Ausztráliai Tengerészeti Múzeum, ahol számos hajó és hajóroncs látható. Egyebek között a több száz éve elsüllyedt holland Batávia hajó maradványai.
  • Perthben található Ausztrália legnagyobb víz alatti akváriuma is, mely szintén nagy turistalátványosság.
  • A várostól 25 percre északnyugatra található a festői Whiteman Park, mely a Swan völgyének nyugati határán fekszik. A park teljes területe 42 km2 és Lew Whitemannek a természeti értékek neves helyi gyűjtőjének nevét viseli. Több mint 2000 egyedet számláló állatvilága, több mint száz madárfaja és vízivilága védett, a területén levő források adják a nagyváros ívóvízkészletének 40%-át.
  • A Swan-völgyi borvidék a várostól mintegy 16 km-re északra fekszik, ez a legrégibb borvidék Nyugat-Ausztráliában. Több mint 35 pincészete, számos étterme, vendéglője van.
Transperth-466-468-McIver-150705.jpg

Közlekedés

Perthnek nemzetközi repülőtere van, mely a hazai helyközi közlekedést is bonyolítja. A városi forgalmat autóbuszok, vonatok és kompok szolgálják. Az Indian Pacific vasút köti össze Perth városát Adelaide és Sydney városaival. A város teherpályaudvara 15 km-re délkeletre fekszik. A város kikötője a 19 km-re délnyugatra fekvő Fremantle a Swan folyó torkolatánál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése